چکیده

هدف: ارزیابی اثربخشی جینگو بیلوبا، استازولامید و ترکیب آنها به عنوان طب پیشگیری در برابر بیماری کوه زدگی.

طراحی:  آزمایش آینده نگرانه, دوسویه کور، تصادفی و کنترل شده دارونما.

محیط :  معبر اردوگاه پایه کوه اورست در نپال هیمالیا در ارتفاع 4280 متر یا 4358 متر و نقطه پایانی مطالعه در 4928 متر در طی اکتبر و نوامبر سال 2002 

شرکت کنندگان : 614 گاری سوار سالم غربی (487 نفر آزمایش را تکمیل کردند) اختصاص یافته برای دریافت جینگو، استازولامید، ترکیب استازولامید و جینگو یا دارونما، ابتدائاً با در نظر گرفتن حداقل سه یا چهار دوز قبل از ادامه صعود.

معیارهای نتیجه اصلی : میزان بروز اندازه گیری شده توسط   امتیاز بیماری کوه زدگی لیک لوئیس با سردرد و یکی دیگر از علائم. معیارهای نتیجه ثانویه شامل میزان اکسیژن خون، شدت سندرم ( امتیازات لیک لوئیس ≥ 5)، بروز سردرد و شدت سردرد بودند.

نتایج : برای هر نتیجه, جینگو, تفاوت معنی داری با دارونما نداشت. با این حال, شرکت کنندگان در گروه استازولامید, سطوح قابل توجهی از حفاظت را نشان دادند. شیوع بیماری کوه زدگی, 34٪ برای دارونما، 12٪ برای استازولامید (نسبت شانس 3.76، بازه اطمینان 95٪ 1.91 تا 7.39، تعداد مورد نیاز برای درمان 4)، 35٪ برای جینگو (0.95، 0.56 تا 1.62) و 14 ٪ برای ترکیب جینگو و استازولامید (3.04، 1.62 تا 5.69) بود. نسبت بیماران دارای افزایش شدت بیماری کوه زدگی, 18٪ برای دارونما، 3٪ برای استازولامید (6.46، 2.15 تا 19.40، تعداد مورد نیاز برای درمان 7)، 18٪ برای جینگو (1، 0.52 تا 1.90) و 7٪ برای ترکیب جینگو و استازولامید (2.95، 1.30 تا 6.70) بود.

نتیجه گیری ها : در مقایسه با دارونما، جینگو در جلوگیری از بیماری کوه زدگی موثر نیست. استازولامید 250 میلی گرم دوبار در روز، حفاظت قوی در برابر علائم بیماری کوه زدگی را فراهم نمود.

مقدمه

     بیماری کوه زدگی, یک سندروم است که در ارتفاع بیش از 2000 متری به خاطر سازگاری فیزیولوژیک نادرست, پس از هایپوباریک هیپوکسیا (بیماری ارتفاع بالا) اتفاق می افتد. مشخصات این وضعیت که به سرعت قابل بازگشت می باشد, سردرد، سرگیجه، خستگی، حالت تهوع و بی خوابی است. در صورت عدم درمان، این وضعیت ممکن است به ورم مغزی در ارتفاع بالا یا ورم ریوی منجر شود که تهدیدکننده جان فرد می باشد.

     گرچه جنبه های قابل تغییر در سفرهای ارتفاع بالا مانند سرعت صعود و اعمال فشار, واسطه های اصلی ایجادکننده خطر هستند، پیشگیری دارویی با استازولامید نیز با وجود عوارض جانبی رایج مانند احساس خارش یا سوزش روی پوست، نارسایی چشایی و ادرار زیاد که می تواند تطابق افراد با محیط را بکاهد, موثر است. بیماری کوه زدگی, یک تشخیص رایج در ارتفاع بالا است و عوامل دارویی موثر، به آسانی در دسترس و عوامل پیشگیری کننده ایمن مورد نیاز هستند.

-این مقاله در نشریه BMJ منتشر شده و ترجمه آن با عنوان بیماری کوه زدگی در سایت ای ترجمه به صورت رایگان قابل دانلود می باشد. جهت دانلود رایگان مقاله فارسی و انگلیسی روی عنوان فارسی (آبی رنگ) کلیک نمایید.
منبع:

Randomised, double blind, placebo controlled comparison of ginkgo biloba and acetazolamide for prevention of acute mountain sickness among Himalayan trekkers: the prevention of high altitude illness trial (PHAIT)